In Duitsland komen er naar verwachting 200.000 banen bij dit jaar. De werkgelegenheid trekt ook in Nederland aan, maar veel minder snel. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Deutschland über alles. Volgens het federale arbeidsbureau daalde de werkloosheid in februari met 20.000 ten opzichte van januari, het dubbele van de marktverwachting van een afname van 10.000 werklozen. De cijfers zijn erg sterk, want het Duitse werkloosheidspercentage van 6,5 procent is het laagste niveau sinds de hereniging. De werkloosheid zal dit jaar waarschijnlijk alleen maar verder dalen. De krant Bild meldde donderdag op basis van cijfers van de Duitse Kamer van Koophandel dat er 200.000 banen bijkomen dit jaar. Dat is overigens wel wat minder sterk dan de werkgelegenheidstoename van ruim 400.000 in 2014.
2. Vergeleken met de Duitse arbeidsmarkt steekt die van Nederland bleekjes af. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde na een grootschalige herziening van de cijfers dat de werkloosheid vorig jaar februari piekte op 9,5 procent in plaats van 8,7 procent. (Hierbij gaat het om de oude CBS-definitie voor werkloosheid, inmiddels is het statistiekbureau op de internationale ILO-definitie.)
Volgens de herziene cijfers was de werkloosheid vorige maand gedaald naar 8,9 procent. Die hoge werkloosheid is niet zo gek gezien het feit dat Nederland in een ‘verloren decennium’ zit en de economie nog steeds kleiner is dan in 2008. De andere belangrijke oorzaak voor de hoge werkloosheid is de participatiegraad, die bijna op een recordhoogte staat (zie grafiek).
Dit komt bijvoorbeeld doordat oudere arbeidskrachten langer dan voorheen actief blijven in de arbeidsmarkt in plaats van (vervroegd) met pensioen te gaan.
Ondanks alle somberheid is de Nederlandse arbeidsmarkt wel duidelijk aan het herstellen. Na een slechte november- en decembermaand nam de werkgelegenheid in januari met 16.000 toe vergeleken met december. Sinds april 2014 is de werkgelegenheid met 77.000 toegenomen. Ter vergelijking: er waren vorige maand 719.000 werklozen, terwijl er eind december maar 118.800 vacatures open stonden.
3. De vanochtend bekendgemaakte macrocijfers voor de eurozone waren onverdeeld goed. En dat wordt met name gevierd in de obligatiemarkt van Zuid-Europa, waar de Italiaanse 10-jaars rente naar een nieuw dieptepunt van 1,34 procent is gedaald, terwijl de Spaanse 10-jaars rente net boven het dieptepunt van 1,25 procent staat.
De monetaire cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) wijzen er op dat er in de loop van het jaar een einde komt aan de periode van slappe groei en dat de economie een versnelling hoger gaat. Dankzij de monetaire verruimingsmaatregelen van de ECB groeide de geldhoeveelheid M1 zo sterk dat deze inmiddels wijst op economische groei van 2,5 procent, een groeitempo dat we sinds het eerste kwartaal van 2011 niet meer hebben gezien.
Het economische vertrouwen van bedrijven en huishoudens in de eurozone steeg volgens de Europese Commissie in februari naar het hoogste niveau sinds afgelopen zomer en wijst er op dat de economie steeds meer schwung krijgt. Met name in Italië en Spanje neemt het economisch optimisme met rasse schreden toe. Jammer genoeg wijzen de cijfers van de Commissie erop dat de groei in Nederland begint te verzwakken.
4. De Europese Commissie heeft Frankrijk maar weer eens uitstel gegeven voor het verlagen van het begrotingstekort naar 3 procent van het bbp of minder. Frankrijk moest aanvankelijk in 2013 aan die norm voldoen. Dat werd vervolgens opgerekt naar 2015. De nieuwe doelstelling is 2017, en Frankrijk komt daar natuurlijk zonder boete vanaf.
In ruil voor het nieuwe uitstel wil Brussel dat Frankrijk een beetje extra bezuinigt en vaart maakt met het doorvoeren van arbeidsmarkthervormingen. Voor president Hollande is het besluit van Brussel een tegenvaller. Hollande had gehoopt dat de begrotingsdoelstelling zou worden verschoven naar 2018 zodat hij niet in verkiezingsjaar 2017 extra zou moeten bezuinigen.
5. Rabobank heeft in 2014 de nettowinst met 8 procent zien dalen naar 1,8 miljard euro. Dat kwam doordat Rabo mee moest betalen aan de redding van SNS Reaal. Daarnaast profiteerde de bank in 2013 juist nog van boekwinsten op de verkoop van vermogensbeheerder Robeco.
Onderliggend vervijfvoudigde de winst van de boerenleenbank naar 1,8 miljard euro. Rabo had de winstsprong vooral te danken aan veel lagere reorganisatiekosten en een veel kleiner verlies bij de vastgoedpoot. Het meest opvallende nieuws in het persbericht van Rabo was dat klanten in 2014 een recordbedrag van 4 miljard euro aan hypotheekschuld aflosten. Dat valt een beetje in het niet bij de totale hypotheekschuld van 664 miljard euro aan het begin van 2014.
6. Grootgrutter Ahold is na de bekendmaking van de jaarcijfers de grote verliezer in de AEX. Ahold meldde dat in het vierde kwartaal de onderliggende operationele winst daalde naar 302 miljoen euro van 320 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De daling kwam doordat Ahold in de buidel moest tasten voor reclame en promoties om klanten aan het kopen te krijgen. Die campagnes leverde Ahold wel een 2,6 procent hogere onderliggende omzet van 8,1 miljard euro op. Ahold trakteerde aandeelhouders op een slotdividend van 0,438 euro per aandeel hoger dan de verwachting van 0,42 euro per aandeel. Daarnaast start Ahold een nieuw aandeleninkoopprogramma van een half miljard euro
7. Dankzij de meevallende Europese macrocijfers zetten Europese beurzen de zegereeks voort. De Europrese Stoxx 50 wint krap een halve procent en staat daarmee voor de maand op een hele nette winst van 6,1 procent. De AEX doet het nog iets beter met een voorlopige maandwinst van 6,5 procent.
8. De meeste opvallende stijger op de beurzen vandaag is… de Zuid-Koreaanse condoomproducent Unidus met een koerswinst van niet minder dan 15 procent. Beleggers verwachten namelijk dat Koreanen eindelijk de bloemetjes eens goed buiten gaan zetten. Was het geval: Zuid-Korea heeft (eindelijk) overspel gelegaliseerd. Volgens de vandaag geschrapte wet uit 1953 stond een celstraf van maximaal twee jaar voor het bewust er op na houden van een buitenechtelijke affaire als de echtgenoot/echtgenote dit in een rechtszaak kon aantonen. The Wall Street Journal weet te melden dat sinds (elektronische) statistieken juni 1985 voor het eerst werden bijgehouden er niet minder dan 35.000 overspelige Koreanen in de bak zijn beland, met dank aan boze echtgenoten/echtgenotes.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl